אודות

העירה היא עמותה הפועלת לקידום ופיתוח מרחבים ציבוריים שוקקים ובני קיימא, תוך הטמעת פרקטיקות חדשניות בהיבטים פיזיים- קהילתיים- ארגוניים, בשותפות עם גורמים מובילים ברשויות מקומיות.

הפעולות שנוקטות ערים להיערכות ולמיתון שינוי האקלים וכן להתמודדות עם אתגר הציפוף העירוני הן קריטיות ובעלות חשיבות מקומית וגלובלית. 

ערים מטמיעות פרקטיקות של קיימות עירונית ובראשן התחדשות המרחב הציבורי במטרה להפחית את החום העירוני, להגדיל את השטחים הירוקים והטבעיים ולשקם מערכות אקולוגיות. 

המרחב הציבורי הוא גם קטליזטור קהילתי – הוא המקום לשהייה, בזכותו יש סיבה להליכה ברגל, הוא מחזק את תחושת השייכות ומאפשר פעילויות של תרבות וקהילה. 

המרחב הציבורי כזירת הפעולה המרכזית ליצירת שינוי מרחבי, סביבתי וקהילתי

העירה שואבת השראה ממספר עולמות תוכן ומגשרת בין התאוריה לפרקטיקה לכדי יצירת שפה חדשנית להתערבות עירונית הכוללת שני מהלכים סינרגטיים התומכים זה בזה: 

  1. פרויקט אסטרטגי ארוך טווח ארוך טווח להתחדשות המרחב הציבורי באמצעות פתרונות מבוססי טבע. הפרויקט נבנה בתהליך שיתופי של ניתוח נתונים, למידת המרחב ובניית מסגרת רעיונית, ארגונית ופיזית להגשמתו. 
  2. פעולות טקטיות ופרויקטים מקומיים – להוכחת היתכנות, בדיקת שימושיות ומענה לצרכים, ולבניית אמון בין הקהילה והרשות באמצעות עשייה.  

העירה מייצרת שפה חדשנית להתערבות עירונית בשלושה מעגלי פעילות

  1. מעגל I פיזי: התערבות במרחב הציבורי באמצעות תכנון אסטרטגי משנה מרחב, פרויקטים מקומיים תומכים ופעולות טקטיות.
  2. מעגל II ארגוני: פיתוח והטמעה של מהלכים ארגוניים על בסיס שותפות עם הצוות העירוני, שותפויות אסטרטגיות רב-מגזריות ותהליכים השתתפותיים.
  3. מעגל III קהילתי: בניית קהילות סביב יוזמות מקומיות וסביב מרחבים פיזיים לפיתוח.

העירה מפתחת ומפעילה מתודולוגיה ייחודית לקיימות עירונית

עקרונות המפתח של המתודולוגיה מתקיימים בכל הערים בהן פועלת העירה ובכל סוגי הפרויקטים. כל עקרון מגובה בשיטת עבודה ייחודית המפותחת מתוך המגע עם השטח ובהתאם לצרכים המקומיים של כל עיר. התוצאה היא בניית רשת מרחבית של קיימות עירונית הכוללת פרויקטים נקודתיים ומקטעי רחובות (צירים) מקושרים על בסיס המבנה העירוני הייחודי.

  • העירה מייצרת פתרונות מותאמי מקום המרכיבים סל התערבויות שונה לכל עיר.
  • העירה מייצרת פלטפורמה לחלימה משותפת המאפשרת לדמיין עתיד מרחבי מיטבי ולנסח תמונת מציאות עתידית של חזון בר קיימא קונקרטי למרחב העירוני.
  • העירה מתמקדת בקידום פתרונות מבוססי טבע וחשיבת מחזור חיים הנותנים דגש לשיקום השכבה הטבעית והפיכתה לתשתית חיונית בפיתוח ובבניית העיר.
  • העירה פועלת באמצעות שותפויות רב-מגזריות והטמעת ידע רב תחומי למתן מענה הוליסטי וארוך טווח וליצירת מכפילי כוח ורשת של בעלי עניין שתתמוך במהלכים העירוניים.
  • העירה מקדמת פרקטיקות של קבלת החלטות מבוססות נתונים, למידה מתוך עשייה ותהליכים השתתפותיים באמצעות כלים ייחודיים. 

קישור למסמך המלא אודות העירה

העירה פועלת בארבע ערים בישראל: נהריה, ערד , קריית ביאליק וטירת כרמל. 

'העירה' פועלת בתמיכת קרן ברכה

אודות הצוות

מה החיבור האישי שלך ל'העירה'?

העיר היא המקום שמשפיע על איכות החיים שלנו בצורה הרחבה ביותר ולכן אני שמחה ש'העירה' מאפשרת לי להביא לידי ביטוי את הידע הרב תחומי והניסיון הפוליטי שלי לטובת המרחבים העירוניים בהם אנו פועלות.

מגיעה מרקע של בניית אסטרטגיה לארגונים עסקיים ורשויות מקומיות.
פמיניסטית, הומניסטית, אקטיביסטית. הקימה ופעילה בארגונים לשינוי חברתי כבר עשרות שנים. מאמינה בראיה רב תחומית ככלי לשיפור איכות החיים של תושבים.

בנוסף לעבודה בהעירה עובדת כראש תחום קיימות עירונית בארגון The Natural Step ישראל. בעלת תואר ראשון במנהל עסקים ותואר שני במדיניות ציבורית. לשעבר, חברת מועצת העיר קריית אונו בשנים 2008-2024 ועמדה בראש תנועת 'המקומיים' בקריית אונו.

מגיעה מרקע של יזמות חברתית ופיתוח מנהיגות. בתפקידה כראשת תחום בג'וינט ישראל פיתחה תוכניות בתחום היזמות, ולאחר מכן היתה שותפה להקמת "מפרש" עמותה העוסקת ביזמות חינוכית וניהלה את תוכנית העמיתים שלו.

בשנים האחרונות מלווה ארגונים חברתיים בתהליכי שינוי בתפיסת המנהיגות האופקית. תפיסת המנהיגות האופקית מציעה מתודולוגיה המאפשרת לאנשים רבים בתוך הארגון לקחת חלק בעיצוב השינוי ובהובלתו.

עינת משתייכת ל IMO, ארגון בינלאומי בו חברים יועצים מ10 מדינות, ארגון הממשיך ומפתח את תפיסת המנהיגות האופקית בעולם.

כיום עובדת גם במרכז סגול למח ותודעה ,אוניברסיטת רייכמן במסגרתו מנחה קורסי מנהיגות למנהלים, מנחת מיינדפולנס וקרמיקאית.     

בעלת תואר ראשון בעיצוב תעשייתי ותואר שני במנהל עסקים.

מה החיבור האישי שלך ל'העירה'?

'העירה' בשבילי זה חיבורים. קודם כל בין החיים הפרטיים לעבודה. אני מתגוררת בעיר ולכן הנושאים שאנו עוסקות בהם רלוונטיים לחיי. אח"כ חיבור בין תחומים שונים של עשייה, חיבור בין מה שהיה למה שיהיה ולבסוף, והכי חשוב, חיבור של התושבים בעיר אחד לשנייה, למקבלי ההחלטות ולעיר שבה הם גרים.

מה החיבור האישי שלך ל'העירה'?

בשבילי תכנית 'העירה' היא שילוב מנצח של כל האהבות המקצועיות שלי: עבודת צוות עשירה ומהנה, קידום מרחב ציבורי שוקק ושמח, חיבור עומק בין רשויות לתושביהן ובין התושבים לעירם והוספת עצים לערים.

מנהלת שותפה ב"פאבליקה" – משרד ייעוץ המתמחה בניהול אסטרטגיה עירונית ותכנון עבור רשויות מקומיות, משרדי ממשלה וקרנות פילנתרופיות, בדגש מרחבי וחברתי. מייסדת ועורכת המגזין המקוון "שפת רחוב" העוסק בעירוניות, וכן מרצה בתואר השני בחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית בירושלים, בקורס יישומי העוסק במרחב ציבורי רב-גילאי.

הילה היא בעלת ניסיון עשיר בניהול אסטרטגי ותכנון מרחבי הן בפרקטיקה ברשויות המקומיות כמנהלת מחלקת תכנון ארוך טווח בעיריית חולון ובעבודה שוטפת מול מגוון רשויות, הן בזירה היזמית, כאדריכלית בצוות הקמה של מחלקת קיימות בחברת הנדל"ן – שיכון ובינוי ובמשרדי אדריכלים, והן באקדמיה.

הילה סיימה תואר ראשון באדריכלות בבצלאל, ובעלת תואר שני בתכנון מהחוג לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב ומ'דור המייסדים' בצוות החוקרים של המעבדה לעיצוב עירוני (LCUD).

מנהלת 'העירה'.

מעצבת מוצר בהכשרתה ובעלת תואר שני בלימודי סביבה רב תחומיים בבית הספר פורטר שבאוניברסיטת תל אביב. 

במסגרת פעילותה המקצועית חקרה את נושא החומרים והטכנולוגיות בספריית החומרים שבמוזיאון העיצוב בחולון, הקימה עסק עצמאי "Materyus" לייעוץ חומרים וטכנולוגיות בני קיימא עבור תעשיית המוצרים והבנייה. לירון היתה שותפה לצוות וניהלה את ההקמה בישראל של בית מאופס האנרגיה של הנבחרת הישראלית בתחרות ה"סולאר דקתלון" העולמית.

במסגרת עבודתה במועצה הישראלית לבנייה ירוקה, הקימה וניהלה את אתר הקטלוג לבנייה ירוקה, ניהלה את פיתוח כלי המדידה 'שכונה 360' לתכנון ולפיתוח שכונות בנות קיימא וכן ניהלה את היישום של כלי המדידה 'מראה מקום' לעידוד הליכה בעיר.

לירון מביאה ניסיון ארוך שנים בפיתוח בר קיימא ובתכלול שותפויות רחבות ורב מגזריות.

מה החיבור האישי שלך ל'העירה'?

מרבית חיי חייתי בערים גדולות. כילדה, העיר הצטיירה לי כגדולה, אפורה ולעיתים אף מאיימת. לאור חיי הקהילה במרחב טבעי אותם אני סופגת בעשור האחרון, יש לי חלום לשוב לעיר המשלבת טבע והמאפשרת תשתית קהילתית מיטבית לגדול בה.

אבני הדרך

- תהליך העבודה-

1

בחירת צוות רב תחומי מהרשות המקומית בשיתוף ובתמיכת ראש/ת העיר

1

2

מיפוי ובחירה משותפת של מרחבים עירוניים ופעילות שאותם נרצה לפתח במסגרת התכנית

2

3

לימוד מעמיק של המרחב הנבחר ומיפוי האתגרים וההזדמנויות

3

4

חשיבה ולמידה משותפת ורב תחומית וקידום פתרונות יצירתיים ומקומיים לפיתוח המרחב

4

5

ייזום שיתופי פעולה עם מחזיקי עניין רלוונטיים ומינוי מובילים עירוניים לפיתוח כל אחד מהיוזמות בשטח

5

6

תכנון וביצוע של היוזמות שהתפתחו ותוכננו בתהליכים משתפים ובראייה רב תחומית, בשילוב יועצים מקצועיים

6

7

פיתוח מנגנונים ושגרות עבודה לניהול, תפעול ולתחזוק שוטף של המרחבים שפותחו

7

8

הנחת תשתית ליצירת שפה ולביסוס תהליכי עבודה מתקדמים לניהול שוטף של הרשות

8

איזה שינוי תרצו לייצר בעיר שלכם?

What change would you like to initiate in your city?

צרו איתנו קשר

Contact us